top of page
  • Emina Helić Čamdžić

PUTOPIS: BAUHAUS OD WEIMARA DO SELMANA. Dio 2/3

Autor: Emina Čamdžic, BA Dipl. Arh. MA


DESSAU - PROCVAT BAUHAUS ARHITEKTURE

Bauhaus kao jedna od glavnih škola arhitekture i dizajna u Njemačkoj, najviše objekata je ostavila u postindustrijskom gradu Dessau. Nakon što je škola u Weimaru prinudno zatvorena 1925. godine, Dessau je bila slijedeća lokacija na koju se Bauhaus škola premjestila. Posjeta Dessau bila je odlična inspiracija tokom mog rada u Njemačkoj kao arhitektica.


Univerzitet Bauhaus, odnosno današnja Fondacija Bauhaus Dessau, samo je nekoliko stotina metara udaljena od željezničke stanice. Dolazim pred centralni ulaz u zgradu Fondacije Bauhaus, tačnije jedini vidljivi ulaz. Crno - bijela mutna slika iz skripte s fakultetskih dana je do tada bila jedina poveznica koju imam s ovom zgradom. Međutim, caffe u desnom dijelu podruma podsjetio me na moj studij u Sarajevu.

Bauhaus university

Foto: Fondacija Bauhaus Dessau, prethodno Univerzitet Bauhaus. Foto © Emina Čamdžic, BA Dipl. Ing. Arh. MA

Zastajem nekoliko desetina metara pred objektom, a ispred mene je plavo nebo spojeno sa jasnim, jednakim odjeljcima staklene fasade koja apsolutno fascinira i one koji se uopšte ne interesuju za arhitekturu i dizajn. Iznad ulaza u zgradu je trodimenzionalni natpis BAUHAUS, jedini vidljivi akcenat na zgradi. Natpis je u fontu koji je smišljen u filozofiji Bauhausa.


Otvoreni prostor kampusa u odnosu na ostale dijelove grada, otvorenost svih dijelova Fondacije odnosno prijašnjeg univerziteta, kao i otvorenost fasade, opisuju koncept Bauhausa kroz svaki mogući detalj. Potpuno je nevjerovatna posvećenost takvom djelovanju u dizajnu i arhitekturi.


Sam princip ne samo da je značio otvorenost u prostoru i formi, nego i otvoren pristup projektovanju kao i otvorenost za sve koji žele da rade i studiraju.


Primjetno je da u Dessau dolazi do promjena pravca Bauhaus filozofije, sa većim akcentom na arhitektonska djela. Gradi se univerzitet, studentski dom, paviljoni. Ono što je započelo u Weimaru, dobilo je svoju razradu do savršenstva u gradu Dessau. Upotreba materijala, jakih boja, funkcionalnost, jasan i čist stil odlike su arhitektonskog djelovanja „Bauhäusler“ - a između 1925. i 1932. godine. U vrijeme procvata Bauhaus pokreta, izgrađene su i Federalna škola njemačke ekonomske uniije ADGB u Bernau, naselje Dessau - Törten, kao i objekat Kornhaus.


Slika lijevo: Studentski dom, Dessau. Slika desno: Otvoreni kampus sa paviljonom godišnje izložbe studenata koji djeluju u Fondaciji Bauhaus. Fotografije © Emina Čamdžic, BA Dipl. Ing. Arh. MA

U kratkom periodu izgrađen je studentski dom, odnosno atelje - sobe na pet spratova, sve jasno i detaljno organizovano u jednom malom prostoru. Projektant je bio sam Walter Gropius. Prvi puta vidimo mjesto gdje studenti i majstori mogu da rade, žive i razvijaju svoju umjetnost zajedno u okviru istog mjesta. Svaka soba studentskog doma tačno odiše Bauhaus stilom, od jednostavnosti dizajna preko funkcionalnosti, bez ikakvog viška elementa.


Foto: Nastavni program Univerzitet Bauhaus. Foto © Emina Čamdžic, BA Dipl. Ing. Arh. MA


I dan danas u Bauhaus Fondaciji Dessau i studentskom domu se osjeti duh vremena i utjecaj minimalističkog stila sa bijelim zidovima, namještajem u Bauhaus stilu i crvenim akcentiranim elementima. I dan danas studenti sa drugih fakulteta koji u sklopu studija djeluju u Fondaciji Bauhaus u Dessau se fokusiraju na detalj, makete i modele u obliku paviljona. Poznata godišnja izložba paviljona, sa bojama i izrazom Bauhausa, je nešto što i dalje postoji i daje odraz duha prethodnog vremena novim, inovativnim idejama.148 views

Related Posts

See All

Winter Climate Events

Iceland volcano dust and the Buffalo blizzard are some climate events and natural events that are happening this winter season. Just how much do these events influence the daily lives, and changes. Is

OTKRIVAMO! Štetni IT proizvodi

Da li ste ikada razmislili kakav utjecaj plastično zagađenje ima u IT tehnologiji? Ogroman broj uređaja koji su proizvedeni su cjelokupno ili većim dijelom proizvedeni od plastike ili reciklirane plas

bottom of page