• Emina Čamdžić

PUTOPIS: BAUHAUS OD WEIMARA DO SELMANA. Dio 3/3

Autor: Emina Čamdžic, BA Dipl. Arh. MA


BERLIN - ARHIV


U putu za Berlin, čitajući o Bauhaus pokretu saznajem da se nastavlja baš tamo. Nakon što je i Univerzitet Bauhaus u Dessau zatvoren, pokušaj nastavka rada Bauhaus škole se desio u Berlinu 1932. godine. Uspješno djeluje skoro godinu dana. Međutim već 1933. godine, nakon što je zatvorena škola u Dessau i ova škola pod utjecajem tadašnjih političkih dešavanja prestaje sa radom.


Izvor: museumportal-berlin.de

Uprkos poznavanju i obilasku mnogobrojnih arhitektonskih atrakcija Berlina, ono što tada nisam znala jeste da je u Berlinu za vrijeme Bauhausa radio i arhitekta iz Bosne i Hercegovine.

Također, poznati Bauhaus Arhiv se nalazi u Berlinu i zapravo predstavlja jednog od čuvara historije i tradicije Bauhausa.


SARAJEVO, POČETAK IZLOŽBE O ARHITEKTI SELMANU SELMANAGIĆU


Vraćam se u Sarajevo i nekoliko mjeseci kasnije, u novinama pročitam o izložbi posvećenoj arhitekti Selmanu Selmanagiću. Za mene do tada u potpunosti novo ime. Jedino što mi je palo na pamet u tom trenutku jeste da je pamtljivo, s obzirom da je ime dio prezimena! Međutim upravo ova izložba je predstavljala moj ponovni doticaj s Bauhaus školom.


Na izložbi sam upoznata s poveznicom Bauhausa sa Bosnom i Hercegovinom. Studij Selmanagića u tadašnjem vremenu u Njemačkoj, pokazuje značaj Bauhaus ideje o otvorenom pristupu projektovanju kao i težnji za otvorenosti studija za sve.

Rad Selmanagića je bio primijećen i od arhitekte Mies Van der Rohe, tadašnjeg njegovog profesora, koji zapaža i komentira njegov rad. Dizajn namještaja i enterijera, kao što je stolica iz 1949. i fotelja sa naslonom za ruku iz 1957. su uvršteni u klasike dizajna tog vremena.


Primjeri radova i izreke o dizajnu i funkcionalnosti stolice, te minimalizmu su odlike Bauhausa predstavljene tokom izložbe u Sarajevu. A savršeno ih je izučio arhitekta Selmanagić. Zanimljivo je saznanje da nakon Bauhausa, Selman odlazi da radi kao profesor na Humbolt Univerzitetu u Berlinu, ali kao i arhitekta na mnogobrojnim projektima u tadašnjom Njemačkoj, Izraelu, ali i u Bosni i Hercegovini.


Slike sa izložbe

BAUHAUS PRIČA


Uprkos tome što je Bauhas škola poprilično kratko djelovala (samo od 1919. do 1933), imala je veliki utjecaj na umjetnost, dizajn, teorije obrazovanja i arhitektonske trendove od Evrope do SAD, Kanade i Izraela.


Prošlo je skoro 100 godina od osnivanja legendarne Bauhaus škole, ali njen utjecaj i danas se vidi na novim arhitektonskim pravcima, umjetnosti, dizajnu i načinu pristupa obrazovanju.


Ne samo da je utjecao na razvoj istih, nego i dan danas nastavlja da živi i djeluje avangardno u sklopu studijskih programa u mnogim gradovima Evrope.


82 views

Related Posts

See All

© 2016 Emina Čamdžić (Eminent.Atelier) . All rights reserved. 

Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this site’s author/ owner is strictly prohibited.

According to EU's General Data Protection Regulation (GDPR) and all other data regulation, we are committed to protecting personal data for all.

Svako kopiranje ili korištenje podataka i materijala bez pisanog odobrenja autora / vlasnika Eminent. [Outlet/ Platform] je striktno zabranjeno.