top of page
  • Emina Helić Čamdžić

PUTOPIS: BAUHAUS OD WEIMARA DO SELMANA. Dio 3/3

Autor: Emina Čamdžic, BA Dipl. Arh. MA


BERLIN - ARHIV


U putu za Berlin, čitajući o Bauhaus pokretu saznajem da se nastavlja baš tamo. Nakon što je i Univerzitet Bauhaus u Dessau zatvoren, pokušaj nastavka rada Bauhaus škole se desio u Berlinu 1932. godine. Uspješno djeluje skoro godinu dana. Međutim već 1933. godine, nakon što je zatvorena škola u Dessau i ova škola pod utjecajem tadašnjih političkih dešavanja prestaje sa radom.


Izvor: museumportal-berlin.de

Uprkos poznavanju i obilasku mnogobrojnih arhitektonskih atrakcija Berlina, ono što tada nisam znala jeste da je u Berlinu za vrijeme Bauhausa radio i arhitekta iz Bosne i Hercegovine.

Također, poznati Bauhaus Arhiv se nalazi u Berlinu i zapravo predstavlja jednog od čuvara historije i tradicije Bauhausa.


SARAJEVO, POČETAK IZLOŽBE O ARHITEKTI SELMANU SELMANAGIĆU


Vraćam se u Sarajevo i nekoliko mjeseci kasnije, u novinama pročitam o izložbi posvećenoj arhitekti Selmanu Selmanagiću. Za mene do tada u potpunosti novo ime. Jedino što mi je palo na pamet u tom trenutku jeste da je pamtljivo, s obzirom da je ime dio prezimena! Međutim upravo ova izložba je predstavljala moj ponovni doticaj s Bauhaus školom.


Na izložbi sam upoznata s poveznicom Bauhausa sa Bosnom i Hercegovinom. Studij Selmanagića u tadašnjem vremenu u Njemačkoj, pokazuje značaj Bauhaus ideje o otvorenom pristupu projektovanju kao i težnji za otvorenosti studija za sve.

Rad Selmanagića je bio primijećen i od arhitekte Mies Van der Rohe, tadašnjeg njegovog profesora, koji zapaža i komentira njegov rad. Dizajn namještaja i enterijera, kao što je stolica iz 1949. i fotelja sa naslonom za ruku iz 1957. su uvršteni u klasike dizajna tog vremena.


Primjeri radova i izreke o dizajnu i funkcionalnosti stolice, te minimalizmu su odlike Bauhausa predstavljene tokom izložbe u Sarajevu. A savršeno ih je izučio arhitekta Selmanagić. Zanimljivo je saznanje da nakon Bauhausa, Selman odlazi da radi kao profesor na Humbolt Univerzitetu u Berlinu, ali kao i arhitekta na mnogobrojnim projektima u tadašnjom Njemačkoj, Izraelu, ali i u Bosni i Hercegovini.


Slike sa izložbe

BAUHAUS PRIČA


Uprkos tome što je Bauhas škola poprilično kratko djelovala (samo od 1919. do 1933), imala je veliki utjecaj na umjetnost, dizajn, teorije obrazovanja i arhitektonske trendove od Evrope do SAD, Kanade i Izraela.


Prošlo je skoro 100 godina od osnivanja legendarne Bauhaus škole, ali njen utjecaj i danas se vidi na novim arhitektonskim pravcima, umjetnosti, dizajnu i načinu pristupa obrazovanju.


Ne samo da je utjecao na razvoj istih, nego i dan danas nastavlja da živi i djeluje avangardno u sklopu studijskih programa u mnogim gradovima Evrope.


86 views

Related Posts

See All
bottom of page